Tohle rozhodně nezkoušejte! Nejšílenější diety v dějinách lidstva

Už dávní Řekové a Římané se zajímali o to, jak se dobře cítit ve svém těle. Proto i diety mají svou dlouholetou historii. Jaké jsou nejpodivnější diety světa? Tohle rozhodně nezkoušejte.

Rozžvýkat a vyplivnout

Na přelomu 20. století Američan Horace Fletcher usoudil, že ideálním způsobem, jak se zbavit kil a tak úplně se nevzdat oblíbeného jídla, je hodně žvýkat a sousto následně vyplivnout. Fletcherismus, jak se jeho metodě říkalo, dokonce velmi přesně stanovoval, kolikrát danou potravinu přežvýknout.
 

Přečtěte si také: Životní klika? Čech vyhrál v loterii už podruhé, tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


Tato dieta byla v době svého vzniku velmi oblíbená. Mezi její příznivce patřil třeba spisovatel Henry James nebo Franz Kafka. Během společenského stolování pak mnohdy zúčastnění stopovali, jak dlouho žvýkají.
 

Tasemnicová dieta

Tahle dieta rozhodně nebyla pro citlivé povahy, přesto se na počátku 20. století stala velmi populární. Operní pěvkyně Marie Callasová prý tyto parazity pojídala, aby se zbavila nadváhy.

Lidé praktikující tento druh hubnutí dostávali do těla boubele tasemnice získané ze syrového hovězího masa většinou v podobě speciálních pilulek. Ve střevech lidí se pak tasemnice vyvinuly do dospělé podoby a způsobily hubnutí, průjmy a zvracení. Jakmile člověk dosáhl požadované váhy, vzal si antiparazitickou pilulku, která tasemnici zabila – když měl štěstí.
 

Arzenik

V 19. století se léky na hubnutí, pilulky a lektvary staly výnosným byznysem. Ovšem tyto „zázraky“ často obsahovaly nebezpečné látky mimo jiné arzenik a strychnin. „Reklamy tvrdily, že urychlují metabolismus,“ uvedla Louise Foxcroftová z cambridgeské univerzity, která se historií diet dlouhodobě zabývá.

Ačkoliv byl podíl arzeniku ve většině preparátů velmi nízký, jednalo se o nebezpečné hazardování se zdravím. Mnohdy také lidé toužící po hubené postavě překročili doporučené denní dávkování, což mohlo způsobit otravu.
 

Ocet

Hubnutí podle celebrit odstartoval na počátku 19. století romantický básník Lord Byron. Základ jeho diety tvořil ocet. Aby docílil očištění organismu, pil každý den ocet a jedl pouze v něm namáčené brambory. Po tomto jídelníčku se dostavilo zvracení a průjem. A protože byl v té době básník populární osobností, hublo podle jeho stylu mnoho lidí, aby dosáhli stejného „byronovského“ bledého a vyhublého vzhledu.
 

Guma

S průmyslovou revolucí a hromadnou výrobou gumy se v polovině 19. století její použití značně rozšířilo. Hitem tehdy bylo gumové spodní prádlo a korzety, které, jak se věřilo, nejen stahovaly tukové polštářky, ale také způsobovaly pocení spojované právě s hubnutím.

Nosili je jak muži, tak ženy. Ale nebylo to moc příjemné – provlhlá kůže křehla, praskala a stávala se náchylnou vůči infekcím. Až první světová válka tohle šílenství přibrzdila, protože guma byla potřebná k vojenským účelům.
 

Sázka na jistotu? Pohyb a méně stresu

Jediným zaručeným tipem, jak se zbavit povánočních kil, je zdravě jíst, hýbat se a vyhnout se stresu. Pokud jste se rozhodli začít v tomto směru něco dělat, zkuste si k tomu všemu vsadit.

S plnou peněženkou se přeci jen zvládá stres o něco lépe. A když vám to dneska večer vyjde v Eurojackpotu, budete si do ní moct napěchovat stovky milionů. Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také